انجمن صنفی شرکت های حمل و نقل ریلی و خدمات وابسته

سوانح ریلی ایران؛ بیش از چهار برابر متوسط جهانی+ آمار حوادث ریلی اخیر

خانه » اخبار سایت » اخبار ریلی » سوانح ریلی ایران؛ بیش از چهار برابر متوسط جهانی+ آمار حوادث ریلی اخیر

به دنبال افزایش تعداد سوانح ریلی در یک ماه و نیم اخیر،  یک کارشناس حمل و نقل ریلی گفت: در صفحه 236 گزارش رولندبرگر، سوانح ایران در سال 2014 (بر قطارکیلومتر) بیش از چهار برابر متوسط و 29 برابر روسیه اعلام شده است.

به گزارش روابط عمومی انجمن به نقل از تین نیوز، عباس قربانعلی بیک گفت: همچنین بر اساس گزارش عمومی ایمنی اتحادیه جهانی راه آهن ها (UIC) در سال 2019 در مورد حوادث مهم سال 2018 ، تعداد حوادث مهم گزارش شده اعضا در سال 2018 به 1746 مورد رسیده در حالی که در سال 2013 تعداد حوادث مهم 2089 مورد بوده است.

او عنوان کرد: ضمن این که تعداد جان باختگان در سال 2018 با 2 در صد افزایش نسبت به سال قبل به 1022 نفر رسید که از آنها 700 نفر در برخورد خارج از گذرگاه همسطح و 269 نفر در تقاطع همسطح و 53 نفر در سایر حوادث جان باختند.

این کارشناس با بیان این که بیشتر این رخدادها در سه ماهه پایان سال میلادی، ساعت 17 تا 23 و اواخر هفته بوده است، گفت: اتحادیه برای ارزیابی کلان ایمنی شاخصی با عنوان شاخص جهانی ایمنی (GSI) تعریف کرده که با بالابردن ضریب جان باختگان گذرگاه همسطح نسبت به افراد غیر مجاز و نیز افزایش ضریب تعداد بالا و … به دست می آید و نشان از بهبود ایمنی طی سال های بررسی دارد.

او خاطرنشان کرد: اعضای گرد آوری این آمار عبارتند از 26 کشور شامل کشورهای غالبا اروپای غربی و برخی شرقی، روسیه، ترکیه و ایران.

قربانعلی بیک تاکید کرد: در بخش دیگر این گزارش به 15 برابر بودن مسافت ترمز یک قطار نسبت به تریلی (در سرعت 89) اشاره شده است.

وی افزود: حادثه مهم در پایان گزارش چنین تعریف شده: حادثه ای که حداقل یک وسیله ریلی در حرکت باشد که در آن یک نفر فوت نموده یا صدمات سنگین جانی دیده باشد، یا صدمه اساسی به ناوگان، خط، تاسیسات و محیط زیست وارد شده باشد و یا قطع رفت و آمد برای 6 ساعت یا بیشتر (خسارت مهم خط و ناوگان در این تعریف بالای 150 هزار یورو اعلام شده است).

این کارشناس عنوان کرد: در سال 2014 تعداد گذرگاه های همسطح در اروپا بیش از 108 هزار بوده یعنی کمتر از یک گذرگاه بر دو کیلومتر خط که 53 درصد آنها گذرگاه فعال با سیستم هشدار و 47 درصد بدون مستحفظ هستند، 28 درصد تلفات ریلی در گذرگاه ها بوده است.

وی بیان کرد: کشور فنلاند 3000 گذرگاه همسطح دارد و سرعت قطار در خطوط با گذرگاه همسطح 140 کیلومتر بر ساعت است.

به گفته وی فرانسه 15300 گذرگاه همسطح در 2016 داشته (33500 در 1938 و 25000 در 1980) که 11200 گذرگاه دارای راهبند اتوماتیک با چراغ و زنگ بوده و در گذرگاه های دوخطه نوشته شده که یک قطار می تواند قطار دیگر را پنهان کند.

قربانعلی بیک گفت: خطوط سریع السیر فرانسه تقاطع همسطح ندارند ولی قطارهای سریع السیر که در سایر خطوط مواجه با گذرگاه میشوند.

وی تاکید کرد: در راه آهن ایران هم اکنون حدود 400 گذرگاه همسطح وجود دارد که با احتساب 9300 کیلومتر شبکه بر اساس آمار UIC در 2020 (که 2100 کیلومتر آن دوخط یا بیشتر دارد) در هر 23 کیلومتر یک گذرگاه همسطح (کمتر از 9 درصد اروپا) وجود دارد.

او تاکید کرد: بر اساس بند یازده ماده 30 مقررات حرکت: در راه آهن دو خطه ایجاد هرگونه گذرگاه موقت و دائم همسطح به طور کلی ممنوع بوده و کلیه گذرگاه های موجود نیز باید به غیرهمسطح تبدیل گردند.

قربانعلی بیک عنوان کرد: با این وجود باید با بررسی و به کارگیری روش های علمی و تجربه شده جهانی مانند شفاف و مستندسازی (RAIB)، تدوین استراتژی (National Railway level Crossing Safety Strategy) استرالیا و تجربیاتی چون طبقه بندی (نامه 19/10/79)، اولویت بندی و چند مرحله ای کردن پروژه ها برای کاهش احتمال برخورد قطار با خودرو به ویژه در گذرگاه های مجاز و … بیشتر اندیشه نماییم تا احتمال رخدادهای مشابه و داغدار شدن مجدد هم مردم را در آینده نزدیک کاهش دهیم.

فهرست سوانح ریلی از 29 آذر تا 11 دی

29 آذر:  ساعت ۱۰ و ۳۰ دقیقه صبح قطار ریل باس محلی گرمسار تهران درنزدیک ورامین دچار اتش سوزی شد که قطار متوقف شد و با همکاری اتش نشانی حریق مهار گردید مسافران با قطار شماره ۴۸۷ به تهران منتقل شدند.

3 دی: برخورد قطار با مامور فنی در ایستگاه تهران حادثه آفرید و منجر به قطع پای مامور مذکور شد هرچند با تاخیر اما مصدوم حادثه به بیمارستان اعزام شد.

7دی:  خروج از  خط یک دستگاه لکوموتیو‌ جی ام در هنگام مانور در هنگام جابجایی واگن های شن کش از خط در ایستگاه آنجیلاوند.

8 دی: خروج از خط ١٤ واگن در بلاک باری در بلاک زیراب به شیرگاه منجر به خسارت شدید به واگن ها، خط آهن و  مسدودی خط و حذف همه قطارهای مسافری شد.

8 دی: برخورد شدید لکوموتیو ۱۲۰-۴۰ با استیم ۰۵۲ در خط مهاجر منجر به آسیب شدید به استیم و واگن متوقف قبل آن گردید.

13 دی: ریل باس گرمسار تهران روز ١٣/ ١٠/ ١٤٠٠ بعد از خروجی ایستگاه راه آهن گرمسار دچار آتش سوزی شد.

16 دی: خرابی مکرر و آتش گرفتن تراکشن موتور محور دوم لکوموتیو ٢٠٠٤ حامل قطار مسافری بندرعباس به تهران منجر به تاخیر ٨ ساعته قطار تهران به بندر شد. متعاقب این موضوع قطار بندر عباس تهران با تاخیر ٤ ساعته از مبدا حرکت کرد‌.

28 دی: یک واگن لبه کوتاه در ایستگاه اندیشمک از خط خارج شد.

29 دی: ورود واگنت ریلی (درزین د ۸۱ )مامورین به خط مسدود در ایستگاه بالارود منجر به برخورد شدید با ماشین آلات خطی متوقف و خسارت شدید به هر دو دستگاه شد.

30 دی: صبح ۳۰ دی  یک واگن فله فربه شماره 9453905 در ایستگاه شوش حد فاصل ایستگاه اندیمشک و اهواز از خط خارج شد و منجر به مسدودی سه ساعته خط گردید.

1 بهمن: روز اول بهمن ماه هنگام عبور قطار مسافری از خط زوج تهران مشهد حدود کیلومتر ٤١٢  نزدیک شهرستان شاهرود به علت باز بودن درهای جانبی  واگن های لبه کوتاه قطار عبوری در بلاک فرد باری،  خسارت جدی به قطعات زیر شاسی از جمله بالشتک ها و حافظ تشتک بوژی نه سالن مسافری وارد شد.

2 بهمن: در ساعت ٢ صبح روز دوم بهمن، ۵ واگن باری از قطار باری در بلام بین ایستگاه های خاتون آباد به میمند در راه آهن هرمزگان در خط فرد از خط خارج و موجب انسداد خط فرد مسدود شد و با توجه به دو خطه بودن خط، قطارهای مسافریی با تاخیر از خط زوج تردد کردند.

2 بهمن: لکوموتیو ١٥٣٧ حامل قطار مسافری بندر عباس مشهد روز ٢ بهمن  در بلاک زاد محمود به تزرج در راه آهن هرمزگان دچار آتش سوزی شد که با اقدام به موقع ماموران از قطار منفصل  وقطار مسافری نیز متوقف شد.

2 بهمن: دو واگن لبه بلند به علت شکسته شدن محور بوژی راهنما از خط خارج و خسارت سنگین وارد و موجب مسدودی خط شد.

4 بهمن: لکوموتیو قطار ارومیه در ایستگاه گل تپه آتش گرفت خوشبختانه به قطار مسافری و مسافران آسیبی نرسید.

5 بهمن: به گزارش مسافران لکوموتیو شماره ۸۱۱-۶۰ قطار مسافری تهران شیراز، در ورودی ایستگاه علی آباد، دچاره آتش سوزی موتور شده و پس از سوختن، با ۳ ساعت تاخیر پس از اتصال لکوموتیو امداد به سیر خود ادامه داد.

9 بهمن: صبح روز شنبه ۹ بهمن یک دستگاه وانت در ایستگاه ورامین با قطار تصادف کرد.

10 بهمن: خروج از خط دو واگن مخزن در مورخه ١٠ بهمن منجر به مسدودی خط دو ایستگاه شهید مطهری در راه آهن خراسان شد.

10 بهمن: ساعت هشت و ۱۴ دقیقه روز 10 بهمن یک واحد حمل و نقل درزین در محدوده جاده یولاق ساوه از ریل راه آهن خارج شد و طی آن  ۶ کارگر مصدوم و به مراکز درمانی منتقل شدند.

11 بهمن: سحرگاه روز 11 بهمن قطار تهران به تبریز در مسیر خود در حوالی قزوین به دلیل نقص فنی در یکی از سالن‌های این قطار دچار مشکل و متوقف شد  که پس از جدا کردن سالن آسیب دیده و دارای نقص فنی از قطار تهران – تبریز، این قطار پس از رفع مشکل به راه خود ادامه داده است. در این حادثه به کسی آسیبی نرسیده است.

 

دیدگاهتان را بنویسید

مطالب مرتبط

ایجاد کارگروه های مشترک هم افزایی بین راه آهن و بخش خصوصی؛ گامی در جهت توسعه حمل و نقل ریلی

تین نیوز سبحان نظری رئیس هیئت مدیره انجمن صنفی شرکت های حمل و نقل ریلی و خدمات وابسته در نشست Read more

باید بتوان فاینانس داخلی را در کشور فعال کرد

ریل نیوز نخستین نشست هم‌اندیشی با شرکت‌های حمل‌ونقل ریلی، تولیدکنندگان واگن و لکوموتیو و تشکل‌های صنفی، دوشنبه ۲ مهرماه در Read more

نشست هم‌اندیشی مدیرعامل راه‌آهن با شرکت‌های حمل‌ونقل ریلی و تشکل‌های صنفی کشور

نشست هم اندیشی مدیرعامل راه‌آهن ج.ا.ا. با مدیران بخش خصوصی ریلی در تاریخ دوم مهرماه 1403 در ساختمان راه‌آهن برگزار Read more